Verlichting op hoog niveau.
Universiteit Utrecht vertrouwde Van den Pol een uitdagend project toe: het vernieuwen van de verlichting in het David de Wiedgebouw. Sommige lampen bevinden zich op tientallen meters hoogte, tijdens de vervanging bleef het gebouw in gebruik. Veiligheid kreeg alle aandacht.
Elektromonteur
De verlichting in het Utrechtse universiteitsgebouw was verouderd; meer dan de helft functioneerde niet meer. Veel lampen hangen op grote hoogte en dat maakt vervanging lastig. De universiteit wilde ook een verduurzamingsslag maken door over te stappen op ledverlichting. Van den Pol werd om advies gevraagd; welk type armaturen is het meest geschikt, wat is de beste aanpak bij de vervanging? De sales engineer werkte verschillende opties met het bijbehorende kostenplaatje uit. Naast lichtkwaliteit en energiebesparing was de levensduur een belangrijke overweging.
Nadat de universiteit de voorkeur had bepaald, is een proefopstelling ingericht. Vooraf inzicht in het eindresultaat was belangrijk, zeker omdat gekozen werd voor een andere lichtkleur; van 3.000 naar 4.000 Kelvin, een neutraal licht dat neigt naar daglicht. De projectleider begeleidde de proef en inventariseerde de feedback van de klant.
Met input van de sales engineer en projectleider ging de werkvoorbereider aan de slag. Hij bestelde armaturen en andere materialen, zoals hulpmiddelen en veiligheidsvoorzieningen. De 800 lampen zijn veelal op locatie geleverd. Niet alleen tijdige levering van de nieuwe verlichting, ook de afvoer van de gebruikte lampen was een belangrijk aandachtsveld. Van den Pol werkt daarbij samen met non-profitorganisatie Wecycle. Via containers zamelen zij alle oude armaturen in en zorgen ervoor dat deze gerecycled worden.
De lampen in het David de Wiedgebouw bevinden zich op grote hoogte, tot wel 20 meter. Door de beperkte vloerbelasting was inzet van een hoogwerker niet mogelijk. Om veilig te kunnen werken zijn meerdere steigers gebouwd, waaronder de hoogste die ooit door Van den Pol is gebruikt. Voor de verlichting in lagere plafonds zijn rolsteigers ingezet. Bijkomende uitdaging: tijdens de vervanging bleef het gebouw in gebruik. De KAM-coördinator is nauw betrokken bij de voorbereidingen en bracht met de projectleider een bezoek aan de locatie. Daarbij was ook de veiligheidsverantwoordelijke van de universiteit aanwezig. Gezamenlijk zijn alle veiligheidsrisico’s in kaart gebracht, zowel voor de gebruikers van het gebouw als voor Van den Pol-medewerkers.
Door het bijzondere karakter van dit project zijn twee ervaren monteurs ingezet. Beide collega’s – zonder hoogtevrees – zijn al in een vroeg stadium betrokken bij de voorbereidingen. Met hun praktijkervaring weten monteurs immers vaak als geen ander hoe veilig en efficiënt kan worden gewerkt. Bij de werkzaamheden op de steigers waren monteurs aangelijnd. Omdat het gebouw in gebruik bleef, was het cruciaal dat zorgvuldig en met oog voor de omgeving werd gewerkt. Overlast is tot een minimum beperkt. In drie weken werd de volledige verlichting vervangen. Het universiteitsgebouw is enorm opgeknapt, met veel beter licht en een fors lager energieverbruik. Tot grote tevredenheid van de klant. Ook gebruikers van het gebouw zijn blij met de nieuwe verlichting.